Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een open en stimulerend centrum van kennis en informatie over oorlog, Holocaust en genocide in de twintigste eeuw. Kwesties die met oorlogsgeweld te maken hebben, wekken veel maatschappelijke belangstelling en vragen om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Het NIOD verricht en stimuleert dergelijk onderzoek en stelt zijn collecties open voor alle belangstellenden.
Het werkterrein van het NIOD bestrijkt de gehele twintigste eeuw. Centraal staat de vraag naar de uitwerking van oorlogen, de Holocaust en andere genociden op individu en samenleving. Aanvankelijk richtte het NIOD zich op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en voormalig Nederlands-Indië. Tegenwoordig wordt de Tweede Wereldoorlog in een brede internationale context geplaatst.
Het NIOD beschikt over uitgebreide collecties over de Tweede Wereldoorlog. Het NIOD bezit een verzameling archieven van bijna 3 kilometer met onder andere archieven van de NSB, Duitse instanties, verzetsorganisaties en dagboeken van particulieren. De unieke fotocollectie bestaat uit meer dan 100.000 foto’s en bevat onder andere opnamen van professionele oorlogsfotografen en bijzondere privé-foto’s. De bibliotheekcollectie telt meer dan 60.000 titels. Het zwaartepunt ligt op de geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië ten tijde van de Duitse respectievelijk Japanse bezetting. De voor- en naoorlogse perioden nemen echter een steeds belangrijkere plaats in.
Maandag: 13.00 - 17.30 uur
Dinsdag: 9.00 - 17.30 uur
Woensdag: 9.00 - 17.30 uur
Donderdag: 9.00 - 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 - 17.30 uur
Zaterdag: gesloten
Zondag: gesloten