Het Stadsarchief Oss is een kleine en actieve erfgoedinstelling die de regionale geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk wil maken. Dit gebeurt niet alleen door het beschikbaar stellen van historisch materiaal, maar ook door het organiseren van tentoonstellingen, activiteiten en educatieve projecten. Het Stadsarchief bestaat sinds juni 2007 en is gevestigd in een historisch pand in de Peperstraat, middenin de Osse binnenstad.Er zijn twee studiezalen; een op de begane grond voor algemeen onderzoek en een op de fraai gerestaureerde zolder voor stamboomonderzoek. Op zolder worden tevens activiteiten en educatieve projecten georganiseerd.In 2009 trok het archief 8.197 bezoekers. Hieronder waren ruim 2.600 scholieren, inclusief begeleiders. Educatie is een van de speerpunten van het Stadsarchief.Het Stadsarchief is onderdeel van Museum Jan Cunen en de gemeente Oss.
OntstaansgeschiedenisSinds 1987 bestond het Streekarchief Brabant Noord-Oost. Dit archief bestond uit 3 rayons, waar Oss er een van was. Dat zat aan de Raadhuislaan in Oss. In 2006 werd besloten alle archieven in de regio samen te voegen bij het Rijksarchief; dit werd het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Het Streekarchief zou hierbij uit Oss verdwijnen.Er gingen in Oss stemmen op, zowel bij de bezoekers als binnen de gemeentelijke politiek, om niet alle historische bronnen en kennis weg te laten gaan. Dit viel samen met de beoogde sloop van een pand in de Peperstraat, waarvan na onderzoek bleek dat dit een historische waarde had. Uiteindelijk opende in juni 2007 het Stadsarchief Oss de deuren in het gerestaureerde pand in de Peperstraat. Het Stadsarchief is een onderdeel van Museum Jan Cunen en de gemeente Oss.Met het BHIC is geen hiërarchische band, wel werkt het Stadsarchief op diverse vlakken met hen samen.
Oss staat voor alle plaatsen binnen de gemeentegrenzen van Oss: De stad Oss, Berghem, Megen, Haren, Macharen, Ravenstein, Dennenburg, Demen, Deursen, Dieden, Herpen, Huisseling, Keent, Koolwijk, Neerlangel, Neerloon en Overlangel. De nadruk, ook gezien de collectie, ligt wel op de stad Oss. Het zwaartepunt van de archiefcollectie ligt op de industrie, middenstand en agrarische sector , de belangenverenigingen (boerenbonden, vakbonden, standsorganisaties) die hierin actief zijn en op het sociale leven (parochies, sportverenigingen, culturele verenigingen).De kern van de collectie van het Stadsarchief bestaat uit archieven, beeldmateriaal, documentatie en objecten die in de loop der tijd door Museum Jan Cunen zijn verzameld. Deze collectie is aangevuld met archieven en collecties in bruikleen van onder meer het Brabants Historisch Informatie Centrum en Unilever. Het Stadsarchief heeft in verband met de beperkte depotruimte niet de beschikking over het gemeentelijke archief van Oss, dit is te vinden bij het BHIC.
Peperstraat 12
5341 CZ Oss
Nederland
Telefoon: +31(0)412-629101
Fax: +31(0)412-690538
E-mail: stadsarchief@oss.nl
Website: www.stadsarchiefoss.nl
Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 16.00 uur
Woensdag: 10.00 - 16.00 uur
Donderdag: 10.00 - 21.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 16.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur
Zondag: gesloten
Geen informatie beschikbaar. Raadpleeg de website van de instelling.
Berghem | Deursen en Dennenburg | Dieden, Demen en Langel | Herpen | Huisseling en Neerloon | Keent | Koolwijk | Neerlangel | Megen, Haren en Macharen | Oss | Overlangel | Ravenstein